Поняття “шкідлива” їжа кожен з нас розуміє по-своєму, проте є певні продукти, які довели свої токсичні властивості на реальних прикладах. Раніше вважалося, що присутність ГМО, глутамату в харчових виробах — вірний шлях до ранньої смерті. На сьогоднішній день відомі більш небезпечні харчові добавки, вживання яких раніше призводило до летального результату.
Наш-лікар Тюпа Лариса Петрівна більш детально розповість про харчові добавки і про те, як вони дійсно впливають на організм.
Насамперед розповімо про меламіновий скандал, що вибухнув у Китаї в 2008 році. Виробники харчової продукції з метою підвищення вмісту білка додавали в молоко меламін. В результаті — тисячі малюків отруїлися молоком, і число постраждалих поступово збільшувалося, почали реєструватися смертельні випадки.
Причиною смерті була ниркова недостатність. В ході розслідування було встановлено, що в молоко додавався не чистий меламін, а технічний, який містив у великій кількості ціанурову кислоту. Саме вона сприяла каменеутворенню в нирках.
В іншому випадку було виявлено таку токсичну речовину, як діетиленгліколь, який використовувався виробником як підсолоджувач.
Дійсно, дана речовина солодка на смак, проте при попаданні в організм під час трансформації дає токсичні метаболіти, що порушують функції печінки, нирок. У 80-і роки 20-го століття ДЕГ було виявлено у вині, через що спалахнув величезний скандал. Таким чином виробники хотіли надати напою більш солодкий смак, замаскувавши низьку якість продукту.
У деяких пляшках вина рівень ДЕГ досягав 48 г/л, причому смертельна концентрація даної речовини становить 40 г/л.
Ще одне масове отруєння ДЕГ було зареєстровано в 1938 році. Причиною отруєння стало додавання ДЕГ в антибактеріальні препарати сульфамідного ряду. Дана речовина стала основою мікстури, в яку додавалися різні ароматизатори, смакові добавки з метою маскування неприємного запаху, гіркого смаку ліків.
Крім того, виробник не досліджував дію препарату на тваринах, внаслідок чого число смертельних випадків досягло 100.
Був час, коли в алкогольні і безалкогольні напої додавали кокаїн, різні психостимулятори, стабілізатори настрою. При вживанні подібних напоїв у людей усувається занепокоєння, тривога, зменшувалися ознаки депресії.
Таку властивість мають солі літію, які також додавалися до напоїв.
Не можна не згадати про приправи. За часів Середньовіччя відомим алхіміком Василієм Валентином (Basilius Valentinus) був відкритий метод синтезу соляної кислоти. Василій Валентин також став першим вивчати властивості харчових добавок, які незабаром почали використовуватися для набору маси тіла.
Алхімік проводив випробування на свинях (додавав в їжу антимоніт для збільшення ваги), а також на людях. В результаті — піддослідні мучилися і вмирали. На щастя, в наш час якість продуктів, що випускаються на ринок, строго контролюється, а вироби піддаються різним перевіркам. Зараз рівень контролю значно вище, ніж в стародавні часи — кожна нова добавка проходить перевірку на гостру, хронічну, генну токсичність.
Перевірки проводяться на тваринах. Наприклад, продукти харчування першої групи піддослідних, які містять харчові добавки в великій дозі, дозволяють відстежити реакції, які характерні для гострого отруєння. У другій групі харчові добавки використовуються в невеликому обсязі протягом тривалого періоду часу. Таким чином оцінюється ризик розвитку хронічного отруєння.
Щоб відстежити ризик виникнення генних мутацій, тварини протягом довгого часу вживають харчові добавки, після чого спаровуються. Потім вчені вивчають стан здоров’я потомства. Тільки ті добавки, які проходять всі випробування і не викликають отруєння, допускаються на масовий ринок.