Виявили причину тяги до солодкої їжі

Виявили причину тяги до солодкої їжі

Тяга до солодких, здобних виробів і жирних страв не завжди є «слабкістю» людей, позбавлених сили волі. Справа в тому, що навіть затяті прихильники здорового способу харчування можуть зриватися і зловживати «не зовсім корисними» продуктами. Чому ж часом неможливо встояти перед шматочком торта або відбивною зі свинини?

Причиною появи бажання до вживання великої кількості солодощів може стати патологічний процес. Визначивши справжню причину, можна не тільки позбутися від подібної залежності, але і поліпшити своє здоров’я, нормалізувати роботу внутрішніх органів, зробити форми свого тіла більш витонченими.

Одним з частих провокуючих чинників є хронічна втома, зокрема, та, яка обумовлена ​​безсонням. Це припущення було підтверджено дослідженнями, проведеними в університеті штату Мічиган. В Американському експерименті брало участі кілька десятків добровольців.
В ході досліджень було відмічено, що підвищення тяги до солодощів, здобних, а також жирних продуктів спостерігалося на тлі тривалого недосипу. Поганий сон (часте пробудження в нічний час, безсоння, недостатня кількість годин сну) призводить до підвищення потреби вживання цукру в великій кількості.

У жінок з безсонням бажання з’їсти тістечко або булочку зростало на 15%. В кінці дослідження вчені пояснили дану тенденцію. Виявилося, що поганий сон впливає на «центр задоволення», розташований в головному мозку. Наслідком цього є збільшення синтезу гормону кортизолу, який впливає на багато процесів в організмі.

Гіперпродукція кортизолу, підвищуючи рівень глюкози в крові, прискорює процеси старіння шкірних покривів, що особливо лякає жінок. Крім того, американські вчені довели, що високий рівень кортизолу супроводжується ожирінням, появою акне, підвищенням артеріального тиску.

Аналізуючи результати дослідження, фахівці з США вказали на аналогічний експеримент, який був проведений в Японії. Висновки японських вчених були такі ж – дефіцит сну супроводжувався збільшенням бажання вживати велику кількість жирних страв.

Ще однією причиною появи тяги до солодощів, здобних виробів є порушення кровообігу. Розлад церебрального кровотоку супроводжується зниженням концентрації глюкози в головному мозку. Все це призводить до появи потягу до продуктів, що містять велику кількість цукру і різних підсолоджувачів.

Дефіцит хрому в організмі — наступний сприяючий чинник. Хром відповідає за рівень глюкози, тому його нестача призводить до появи потреби організму збільшення рівня глюкози. Це супроводжується посиленням апетиту, тягою до цукерок, тортів і інших «шкідливих» продуктів.

Щоб попередити обжерливість солодощами, необхідно збагатити свій раціон харчування продуктами, які містять велику кількість хрому (печінкою, рибою, буряком). Також не варто забувати про вітамінно-мінеральні комплекси, які мають необхідну кількість мікро-, макроелементів, вітамінів. Однак слід розуміти, що зловживання ними може призвести до надлишку даних речовин в організмі, що також небезпечно. Дефіцит хрому проявляється відчуттям голоду, пітливістю, хронічним нездужанням, запамороченням.

Те ж саме стосується магнію. Для нормалізації його рівня в організмі слід вживати петрушку, кріп, морську рибу, капусту, горіхи, а також авокадо, насіння. Причиною надмірного бажання солодкого може стати патологія підшлункової залози, розлад синтезу інсуліну. В результаті цього порушується процес засвоєння глюкози.

Крім цього, потяг до мучного, солодкого може стати наслідком психологічної залежності, наприклад, якщо людина звикла «заїдати» стрес. Потреба в глюкозі також зростає при активної розумової роботи, так що в періоди інтенсивної діяльності головного мозку не гріх побалувати себе солоденьким.

Статтю підготувала лікар-гастроентеролог Тюпа Лариса Петрівна

Запис